Petőfi 200 – Gyermekkari kórusművekre írt ki pályázatot a Bartók Rádió

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Bartók Rádió a Magyar Rádió Gyermekkórusával pályázatot hirdet a hazai és a határon túli magyar zeneszerzők számára gyermekkari művek komponálására. A pályaművek teljesen kidolgozott partitúráit május 31-ig várják.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók Rádió. Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára dedikálva. A pályázat célja, hogy zenével ünnepelje meg a reformkor lángelméjét, és hidakat képezzen a különböző művészeti ágak között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval.

 

A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára. Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni. A kórusmű a cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereké. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. Az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai; Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. Az ítészek körében van Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya, továbbá Walter Judit betanító karnagy, a nyertes és díjazott pályaműveket ő tanítja majd meg a Gyermekkórus tagjainak és ő vezényli őket az ősbemutatón.

A pályaműveket május 31-ig várják. A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.

A pályázati kiírás a https://mediaklikk.hu/bartok-radio/cikk/2023/02/13/petofi-200-zenemu-palyazat-gyermekkari-korusmuvek-komponalasara/ linken érthető el.

 A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a www.mediaklikk.hu/bartok  oldalon jelenteti meg.