Új zenei műsor a Dunán Miklósa Erikával

Hiánypótló tematikus műsor indul a Dunán március 25-én Miklósa Erikával. Bartók Béla születésének napján Batta Andrással a magyar zene nyomába ered, és a zeneművészet korszakait és műfajait az őskortól egészen napjainkig mutatja be népszerű művészekkel és zenei produkciókkal. A szombatonként 9:15-től látható A magyar zene története című ismeretterjesztő műsor a Magyar Zene Házából jelentkezik.

A közmédia a kulturális missziója részeként a magyar zene történetének eddigi legátfogóbb bemutatására készül. A magyar zene története című új műsorban Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal, valamint a közmédia Dohnányi Ernő-díjával elismert koloratúrszoprán operaénekes várja a nézőket szombatonként a Dunán. Miklósa Erikát láthatták már a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagjaként, valamint a Partitúra társműsorvezetőjeként. Első önálló műsorában a számára legkedvesebb művészeti ág hazai vonatkozásait, a magyar zene múltját és jelenét ismerhetik meg.

Az adások állandó közreműködője lesz Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója. Az ismeretterjesztő műsornak a Közmédia Év Embere 2022 Díjas tervező, Sou Fujimoto mesterműve ad otthont.

A nemcsak korszakokon, hanem stílusokon és műfajokon átívelő kalandozások során szakértők és művészek lebilincselő anekdotái tárják fel a magyar zene történetét, az őskortól napjainkig, a klasszikustól egészen a könnyűzenéig. Az őskor zenei világába Szlama László Junior Prima díjas  népzenész, kobozművész kalauzolja a nézőket, a népzene térképét Bognár Szilvia eMeRTon- és Artisjus-díjas népdalénekes rajzolja fel, a húsvéti adásban pedig Sztankó Attila plébános, a Gregorián Társaság elnöke beszél a gregorián múltjáról és jelenéről.

A riportok mellett zenei produkciók hozzák közelebb a nézőkhöz a zenei a korszakokat. Az első adások fellépői a Kamara Virtuózok nyertese, a TanBorEn Trió, az Erdőfű Népi Kamarazenekar, amely a Kárpát-medencei falvakban élő magyarság és a velük szorosan együtt élő szomszédos népek vonós zenei hagyományát hivatott továbbörökíteni, valamint a Budapesti Énekes Iskola vegyeskórusa.

A magyar zene története – március 25-től szombatonként 9:15-től a Dunán!