Első alkalommal adták át a Huszárik Zoltán-díjat

Átadták a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Veszprémben. Az elismerést Goda Krisztina, az Ida regénye rendezője vehette át.

A közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a „Huszárik Zoltán-díjat”. Az elismerést az adott évben kimagasló teljesítménye által a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján a 2023-ban alapított Huszárik Zoltán-díjat elsőként Goda Krisztina rendező vehette át a Magyar Mozgókép Fesztiválon. A nemzetközi szinten is elismert szakember decemberben a Dunán debütált tévéfilmje, az Ida regénye tavaly elnyerte a Mozgókép Fesztivál rendezői díját.

A közmédia elkötelezett a hazai filmgyártás iránt, ezt tükrözi az a törekvésünk, hogy megteremtsük a filmek új televíziós hőskorát, az igényes szórakozás és az ismeretterjesztés jegyében, emellett elismerjük kiváló alkotóinkat, ennek érdekében hoztuk létre a Huszárik Zoltán-díjat” – mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A közszolgálati média a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez; képzeletgazdag vizuális stílusa páratlanul ötvözte a valóságot és a fantáziát.

Boldog vagyok, hogy szerették az Ida regényét, és hogy ez a film ennyi embernek szerzett örömet. Köszönöm az egész stábnak, hogy kitartó munkával a kor követelményeinek megfelelően új köntösbe tudtuk bújtatni a nagysikerű klasszikust. Különösen hálás vagyok a két főszereplőnek, Mentes Júlia Virgíniának és Rohonyi Barnának, akik mesterien formálták meg Gárdonyi alakjait, élmény volt a közös munkaosztotta meg gondolatait Goda Krisztina.

A Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepélyes díjátadóján, a Veszprémi Petőfi Színházban június 10-én 20 kategóriában adták át a legjobb filmes szakembereknek a Magyar Mozgókép Díjakat.

 MTI/Vasvári Tamás

A díjátadó gálát az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette, a műsor újranézhető a Médiaklikk.hu oldalán.