Emmy-díjas filmsorozat országos tévépremierje a Dunán

Egy hónapon keresztül kísérhetik figyelemmel a Duna nézői Az Atlanti-óceánon át című, Emmy-díjas történelmi filmsorozatot. A egész világon nagy sikert aratott széria június 27-től keddenként 21:55-től dupla részekkel látható.

A második világháború alatt játszódó amerikai-norvég-dán-angol-svéd-német sorozat két ország, Norvégia és az Egyesült Államok, és két befolyásos ember, a náci megszállás elől menekülni kényszerülő Märtha koronahercegné és az amerikai elnök, Roosevelt szemszögéből mutatja be az eseményeket, valamint az ehhez fűződő érdekeket és érzelmeket. A főszerepet a Dunán nagy sikerrel futó, hétfőnként látható A híd című krimisorozat nyomozója, Sophia Helin játssza.

Az Atlanti-óceánon át történetében Haakon király és Olaf koronaherceg Észak-Norvégiában szervezkednek, míg Märtha és a gyerekek a svéd Gusztáv király védelmét élvezik, aki azonban Hitler hűséges barátja. A trónörökös családjának helyzete egyre bizonytalanabb lesz. A norvég uralkodócsalád úgy dönt, hogy Nagy-Britanniába mennek, VI. György udvarába, csakhogy Märthát és gyermekeit már nem tudnák biztonságban északra vinni, hogy onnan együtt induljanak Londonba. Ekkor Olafék fontos döntést hoznak. A koronahercegnét és gyerekeit Amerikába kell küldeni. Roosevelt elnök örömmel szervezi meg az utazásukat.

A trónörökös feleségének, Märthának óriási szerepe volt abban, hogy a semlegességét sokáig féltő Egyesült Államok – élén Roosevelt elnökkel – végül hajlandó volt segítséget nyújtani Norvégiának. A valós eseményeket feldolgozó sorozat bemutatja Märthát, ezt a rendkívüli asszonyt, akit a norvégok hazájuk hősének tekintenek. A koronahercegné a háború idején egy idegen országban, férjétől távol próbált helytállni és népének hasznos vezetője lenni.

A történelmi sorozatok és a második világháború témája iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan Az Atlanti-óceánon át című sorozat, amelyben Crown Princess Märtha személyén keresztül a norvég királyi udvar mindennapjaiba is betekinthetnek a nézők.

Az Atlanti-óceánon át – június 27-től keddenként 21:55-től dupla epizódokkal a Dunán. Az Emmy-díjas tévéfilmsorozat részei adás után újranézhetők a Médiaklikken.

 Forgatókönyvíró: Alexander Eik, Linda May Kallestein, Paul Minx; Zene: Raymond Enoksen; Operatőr: Carl Sundberg;

Rendezte: Alexander Eik, Janic Heen

Szereplők: Sofia Helin (Märtha koronahercegné, Kyle MacLachlan (Franklin D. Roosevelt), Tobias Santelmann (Olaf koronaherceg), Soren Pilmark (VII. Haakon), Harriet Sansom Harris (Eleanor Roosevelt), Lasse Kolsrud (Nikolai), Daniel Betts (Harry Hopkins), Lucy Russell (Missy LeHand), Suzanne Bertish (Florence), Anneke Von der Lippe (Ragni), Petr Meissel (Nordli), Terje Ranes (Nygaard), Marianne Sand (Signe), Stig Ryste Amdam (Fleischer tábornok), Trond Teigen (Morgensterne), Roy McCrerey (Jones ügynök), Kirsti Lovas (Eliza Forbs), Maria Annette Tandero Berglyd (Ulla), Fridtjov Saheim (Alfred), Michael Pitthan (György), Marianne Hogsbro (Ingeborg), Jon Ranes (Otto), Carl-Magnus Dellow (Gusztáv).

 

 

fotó: Cinenord, Dusan Martincek