Fotókiállítás Keleti Éva eddig soha nem látott alkotásaiból

Amit még nem láttatok… Keleti Éva címmel nyílik fotókiállítás a magyar fotográfia nagyasszonyának csaknem hetven évet felölelő munkásságából az Aranytíz Kultúrházban. A tárlat betekintést nyújt a világhírű fotóművész a Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba. A Magyarországon egyedülálló fotókincs-gyűjteményt az MTVA Archívum munkatársai a legmagasabb szakmai körültekintéssel digitalizálják és rendszerezik.

A Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész, Keleti Éva hét évtizeden átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó része. Képei egyszerre önálló alkotások és művészi igénnyel készült kordokumentumok. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2021-ben vásárolta meg a fotóművész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, így jött létre az egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban. A július 13-ától látogatható, Amit még nem láttatok… Keleti Éva kiállítás ebből, valamint a fotográfus munkásságának több korszakából válogat. A tárlat részletesen ismerteti Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot minden részletében bemutató fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját a művészportrékon, előadásképeken és riportfotókon keresztül. A kiállítás fényképeinek többségét még sehol nem publikálták, némelyek a készítésük óta eltelt több évtized után először láthatók.

Az MTVA vezérigazgatója kiemelte, hogy a Keleti Éva életművel gazdagodott MTVA Archívum, és az annak részeként elérhető Nemzeti Fotótár oldalán eddig több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé a közmédia. „Büszkeség számunkra, hogy a fotóművészet kiválóságának páratlan, korábban nem látott alkotásai a Nemzeti Fotótár gyűjteményét gyarapítják, elismerve ezzel a közmédia a képek fennmaradásáért végzett professzionális munkáját. Ezek a fényképek a kultúránk részeként őrzik a múltunkat. Kivételes feladatunk, hogy ezt az örökséget bemutassuk a nagyközönségnek, és gondozzuk a jövő generációinak” – tette hozzá Papp Dániel.

A kultúrtörténeti jelentőségű kiállításról a képek alkotója, Keleti Éva elmondta, az MTVA Archívum munkatársaival azon dolgoztak, hogy mintegy zárópontként áttekintő képet adhassanak arról a korról, amelyben leélte a több mint 90 életévét. „A képek 99%-át még senki nem látta, volt, amire én is rácsodálkoztam. Igyekeztünk úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy keresztmetszetet adjon a munkásságomról. Ez egy meglehetősen nehéz korszak volt, de van bennem egy harcos véna, hogy megörökítsem és átadjam ezeket az utókornak” – fogalmazott Keleti Éva.

Bár nem vonult vissza teljesen az aktív fotózástól, Keleti Évát leginkább az foglalkoztatta, hogyan tehetné maradandóvá műveit. Ezért kérte fel szakmai portfóliója és öröksége gondozására az MTVA Archívumot. „A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Fotótár képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse” – hangsúlyozta a hatvanas évek iskolateremtő fotóművésze.

A kiállításhoz kapcsolódva egyedülálló portréfilmet is készített a közmédia Keleti Éváról. Az M5 kulturális csatorna saját gyártású A pillangó szárnyán című filmje megmutatja kivételes képességét, ahogy észrevétlen természetességgel tudott repkedni a hazai színházi- és filmes világ legnagyobb alakjai között. Kameráját olyan művészek engedték közel magukhoz, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső, Darvas Iván, Latinovits Zoltán vagy Ruttkai Éva. A riportfilmmel bepillantást nyerhetnek az érdeklődők Keleti Éva gyermekkorába, a helyenként megrázó eseményekkel terhelt életszakaszaiba, és megtapasztalhatják szakmája iránt táplált szüntelen szeretetét, odaadását.

A pillangó szárnyán – Keleti Éva fotográfus portréja, országos tévépremierben július 8-án az M5 kulturális csatornán.

Az Amit még nem láttatok… Keleti Éva című kiállítás július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható a budapesti Aranytíz Kultúrházban.