Történelmi filmek az államalapítás ünnepén a közmédia csatornáin

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án az államalapításhoz vezető útról, valamint Szent István királyról szóló filmek láthatók a közmédia csatornáin. A Duna többek között műsorára tűzi az 1996-ban, a millecentenárium alkalmából bemutatott történelmi filmet, a Honfoglalást, az M5 kulturális csatorna pedig az István király című 1992-es tévéjátékot.

Álmos és Árpád vezér nyomába ered a kosztümös jelenetekkel gazdagon illusztrált Az Árpádok felemelkedése című 15 órakor kezdődő film a Dunán. A 2023-as alkotásban a magyarok korai történelmét, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedésének történetét mutatják be a regéken túl a korabeli források feldolgozásával, neves szakemberek közreműködésével.

Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok – Szent László király című ismeretterjesztő filmjét 16:25-től láthatják a csatornán. „Szent László király a Szent István által lefektetett alapokat, és az arra emelt épületet, amelyet a rossz utódok elhanyagoltak, és kis híján veszni hagytak, megerősítette, megnövelte és hosszú távon kikezdhetetlenné tette” – fogalmazott egykor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező.

A Duna ünnepi filmkínálatban 21:40-től szerepel a Honfoglalás. Koltay Gábor Balázs Béla-díjas rendező 1996-ban bemutatott történelmi filmjében Árpád vezér szerepében Franco Nero látható, míg Álmos fejedelmet, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas Sinkovits Imre alakítja.

Államalapító királyunk uralkodásának utolsó időszakát dolgozza fel az István király című 1992-ben bemutatott tévéjáték. A 15:10-től az M5 kulturális csatornán látható alkotásban a király döntés elé kerül: fia, Imre halála után kié legyen Magyarország trónja. Az ország fennmaradása és jövője forog kockán, amelyet István királyi és történelmi felelősségének és emberi kötődéseinek kettős szorításában él meg. A filmet a csatorna most először tűzi műsorára.