Történelem ihlette magyar sikerfilmek és nemzetközi elismeréseket szerzett tévéfilmek a Dunán

Személyes drámák, nemzeti sorskérdések, múltunk kalandfilmbe illő titkai a Dunán. Októbertől vasárnap esténként regénybe illő magyar sikerfilmek láthatók a közmédia csatornáján.

 

A kivégzés előtti éjszaka története 

 

Békefi Viktória, Szabó Máté és Lux Ádám főszereplésével a Magyar Golgotát tűzi műsorára október 8-án a csatorna. Az alkotást a Los Angeles-i Blast Off fesztivál legjobb filmjének járó díjával jutalmazták. A Balázs Béla-díjas rendező, Pozsgai Zsolt filmje Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, középpontba állítva a kivégzés előtti utolsó éjszakát.

Két szó, ami kell

Október 15-én vetítik Goda Krisztina elsöprő erejű Szabadság, szerelem című filmjét. Olimpikonjaink hősies küzdelmét és az 56-os eseményeket felelevenítve Csányi Sándor, Fenyő Iván és Dobó Kata alakításával emlékezhetnek a nézők a nemzeti ünnepünk előtti napokban a heroikus küzdelemre. A melbourni olimpián a vízilabda történetének egyik leghíresebb összecsapását vívta Magyarország és a Szovjetunió válogatottja, egy hónappal az 1956-os forradalom leverését követően. Néhány perccel a mérkőzés vége előtt Valentin Prokopov teljes erejű ütést mért ellenfelére, de az épp mögé érkező Zádor Ervin arcát találta el, akinek a bőre felrepedt a szeme alatt. Vére nemsokára vörösre festette a medence vizét. A nézők és a média szimpátiáját élvező magyarok „revansot” vettek a szovjeteken, 4:0-ra győztek. Az esemény híre a vérző fejű Zádor fényképével nemsokára bejárta a világsajtót és megihlette Gárdos Éva, Divinyi Réka, Bereményi Géza, Joe Eszterhas forgatókönyvírókat is.

Az év filmje

2023-ban a Magyar Mozgókép Fesztiválon 15 jelöléséből hetet váltott díjra a Blokád. Többek között a legjobb nagyjátékfilmnek járó elismerést is az Antall József életét feldolgozó alkotásnak ítélte a zsűri. A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája, a kulisszák mögötti küzdelmekbe, a demokráciáért küzdő miniszterelnök életébe is bepillanthat a néző. Az alkotást televízióban először október 22-én a Dunán láthatják.

A tartózkodó szeretet

A Los Angeles-i Kelet-Európai Fesztiválon és Milánói Filmfesztiválon is diadalmaskodó Pilátus Dombrovszky Linda rendezésében Szabó Magda azonos című regényéből készült, Hámori Ildikó és Györgyi Anna szereplésével. Ez a film remek korrajz, az író hihetetlenül gazdag lélekábrázolásával fűszerezve.

 

Október 8. Magyar Golgota

Október 15. Szabadság, szerelem

Október 22. Blokád

Október 29. Pilátus

 

Októberben: magyar sikerfilmek a Dunán vasárnap 21 órától