Öveges professzor kísérleteinek felvételeivel stílust akartak teremteni az alkotók

Felújított képpel és hanggal tér vissza az M5-re szombat délutánonként Öveges József, Kossuth-díjas fizikus ismeretterjesztő sorozata. Szabados Tamás, a legendás produkció operatőre a széria kulisszatitkaiba avatta be a nézőket a Duna Almárium című műsorában.

A hazai tudományos ismeretterjesztés úttörőjeként ismert Öveges professzor a televíziózás hajnalán szemléletesen, szórakoztatóan és közérthetően mutatta be és magyarázta a fizikát. Pályafutását jezsuita papként kezdte, ám a Magyar Televízió saját gyártású produkciójában fizikusként ismerte meg az ország. Népszerű televíziós műsora október 14-én visszatér a képernyőre, az M5 kulturális csatornán felújított képpel és hanggal látható szombat délutánonként. A kultikus széria kulisszatitkairól a Duna délutáni magazinjában, az Almáriumban az egyik alkotó, Szabados Tamás operatőr mesélt.

„Stílust akartunk teremteni azzal, hogy az arca elé komponáltuk az akciót: minden apró mozdulatot, kelléket úgy rögzítettünk, hogy közben végig Öveges professzort láthatták a tévénézők a háttérben. Csoda volt, ahogyan megszerettette számtalan kisgyerekekkel a fizikát, és közben a felnőtteket is szórakoztatta” – emlékezett vissza a Magyar Televízió korábbi rendezőasszisztense és operatőre. Hozzátette, sosem készítettek próbafelvételt, mindig csak egy rövid bemutató volt a stábnak a kísérletekről.

Nem másoltunk senkit, mert nem is értek el hozzánk a külföldi produkciók. A kamerák mögött mi is folyamatosan kísérleteztünk, próbálgattunk” – mondta az Öveges professzor: Legkedvesebb kísérleteim című 1968-as produkció operatőre. A teljes beszélgetés újranézhető az Almárium Médiaklikk-oldalán.

Öveges professzor: Legkedvesebb kísérleteim – október 14-től szombatonként 15:30-tól az M5 műsorán.

Almárium – hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.