Koltai Lajos: Ha az én személyem kicsit is segít, akkor segítek

A rendező, akit állva tapsoltak legújabb, Semmelweis című filmjének Los Angeles-i bemutatóján, a közmédia idei Jónak lenni jó! akcióját segíti jószolgálati nagykövetként Rúzsa Magdolna énekesnő mellett. Koltai Lajos egy különleges filmes tárgy árverésre bocsátásával is támogatja a karitatív programot.

Koltai Lajos a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában beszélt arról, hogy miért vállalta el a karitatív feladatot.

Egész életünkben küzdünk, de megfejteni valamit csak nagyon keveseknek adatik meg. Arra kell felkészülni, hogy minden körülmények között menni kell az úton, teljesen mindegy, hogy milyen az adott helyzet” – osztotta meg a Semmelweis film és egyben saját filozófiája legfőbb üzenetét a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező. „Ha az én személyem kicsit is segít, akkor segítek” – folytatta azzal, miért állt a közmédia nemes ügye mellé. A filmművész hozzátette, miután minden alkotásában a szeretetről beszélt, és így is nőtt fel, mások felé szeretettel, segítőkészséggel fordulni alapvető számára.

Koltai Lajos nemcsak jószolgálati nagykövetként segíti az adománygyűjtést, hanem egy exkluzív tárgy árverésre bocsátásával is. A rendező, valamint a szereplők – többek között az apai örömök elé néző főszereplő, Vecsei H. Miklós – által dedikált Semmelweis-film poszterét ajánlották fel a Jónak lenni jó! aukciójára. Az Oscar-díjra jelölt operatőr a Semmelweis Fejlődéstámogató Központba is látogatást tesz, ahol évente több száz koraszülött és fejlődési rendellenességgel élő gyereket látnak el. A közmédia jótékonysági akciójából befolyt összegből bővíteni szeretnék a központot, hogy még több, évente akár kétezer gyermek fejlődését segíthessék.

A civil adományozók mellett már több híresség is csatlakozott a programhoz. Kovács István, Kokó olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó felajánlása egy számára nagyon kedves és fontos emlék: Papp László, háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóval készült utolsó közös képük, mindkettejük aláírásával. Civil felajánlásként érkezett az  a focilabda, amelyet a mostani válogatott labdarúgók dedikáltak. Ivánka Mária nemzetközi sakknagymester egy különleges kézi tálat ajánlott fel: az 1974-es hollandiai Hoogoven nemzetközi sakkversenyen első díjának ajándékát.

A Jónak lenni jó! idei kedvezményezettjét bárki segítheti 500 forinttal a 13600-as adományvonal hívásával és a 04-es azonosító megadásával, illetve az ugyanerre a telefonszámra küldött 04-es kódú SMS-sel.

A karitatív akcióról rendszeresen beszámolnak a közmédia műsorai, a Kossuth Rádió pedig a koraszülöttek napján november 17-én egész napos műsorfolyammal készül.

A kampány alakulásáról a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni.