A koraszülöttek napján mutatják be a közmédia Kicsi vagyok én… című dokumentumfilmjét  

November 17-én a koraszülöttek világnapján lesz látható a közmédia saját gyártású Kicsi vagyok én… című dokumentumfilmje a Dunán. Az alkotók forgattak a koraszülött osztályon és ellátogattak a Semmelweis Fejlődéstámogató Központba, amelynek fejlesztésére gyűjt a Jónak lenni jó! idei karitatív programja.

 

Hetekig tartó szervezés előzte meg a forgatást, amely során végig az volt az alkotók szándéka, hogy az orvosi, szakmai információk átadása mellett az egyéni, családi vonatkozások is megjelenjenek a filmben. A személyes sorsok adják a koraszülöttek gyógyításáról szóló alkotás keretét.

 „Ez egy nagyon érzékeny téma, szülőnek, orvosnak egyaránt. Érzelmileg természetesen ránk is erős hatást gyakoroltak a látottak. Aki megnézi az utolsó jelenetet az ikerlányokkal – Sárikával és Abigéllel –, azonnal érteni fogja, hogy mire gondoltam” – hangsúlyozta Zakar Ádám, a MTVA kiemelt szerkesztője.

A filmkészítők számára az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor Hazay Tímea szülő,  csecsemő- és kisgyermek konzulens egy szál klasszikus gitárral kísérve énekelt a koraszülött intenzív osztályon kezelt pici babáknak és szüleiknek. A dalok között volt a „Kicsi vagyok én…” is. Völgyi Balázs, a film rendezője, ennek hatására javasolta a címet.

Fontos szempont volt, hogy történelmi dimenziót is kapjon a dokumentumfilm, főként azért, mert van mire büszkének lennünk. A Gyermekgyógyászati Klinika 1830-as években alapított elődje az akkori világ negyedik gyermekkórháza volt, Párizst, Szentpétervárt és Bécset követően. A koraszülött ellátásban, utógondozásban fontos Pető-módszer ugyancsak világhírű.

A dokumentumfilm készítése során az alkotók igyekeztek a koraszülöttek gondozásának teljes spektrumát bemutatni. A stáb forgatott a koraszülött osztályon és a Semmelweis Fejlődéstámogató Központban is. A 26 perces összeállítás nem titkolt célja, hogy közelebb kerüljön a néző a koraszülötteket nevelő szülőkhöz, az orvosokhoz, és jobban megismerje helyzetüket. A közmédia november 17-én számos műsorában foglalkozik a témával, és az idei évben a Jónak lenni jó! karitatív programja is ezeknek a gyermekeknek a fejlesztését támogatja.

Azok, akik segíteni szeretnék a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését, a 13600-as telefonszám 04-es mellékének hívásával tehetik meg. Minden hívás vagy SMS 500 forintos támogatást jelent. Tárgyi felajánlásokat is várnak a jonaklennijo@mtva.hu e-mail címre. A kampány részleteiről pedig ide kattintva lehet tájékozódni.

Kicsi vagyok én… – november 17-én 17:25-től a Dunán és november 20-án 15:25-től az M5 kulturális csatornán.