Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a török közmédia

A magyar-török kulturális évad programjairól szóló együttműködésről, és annak részeként műsorcseréről állapodtak meg a magyar és a török közmédia vezetői Budapesten a Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott miniszteri találkozón. A dokumentumot Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója és Mehmet Zahid Sobacı, a Török Rádió és Televízió Társaság vezetője írta alá.

Szoros tartalmi együttműködésben állapodott meg a magyar és a török közmédia „A barátság és együttműködés évszázada” mottóval egy éven át tartó magyar-török kulturális évad méltó megünneplése érdekében. A felek kölcsönösen vállalták, hogy folyamatosan beszámolnak az évadhoz kapcsolódóan országukban rendezett programokról, ünnepségekről, és az ezekről szóló műsorszámokat egymás rendelkezésére bocsájtják. Az együttműködés része, hogy 2024-ben a magyar közmédia tematikus török-, Törökországban pedig magyar napot tartanak, amelynek műsorszámait ugyancsak megosztják egymással.

Az aláírók egyetértettek abban, hogy a műsorcserével fokozzák a kulturális párbeszédet és erősítik a két nép közötti kapcsolatokat. Hangsúlyozták szándékukat, hogy a programok tervezése során külön hangsúlyt fektetnek a történelmi, kulturális és művészeti értékekre.

Az M5 kulturális csatorna ma 19 órától élőben közvetíti a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a magyar-török kulturális évad nyitógáláját. Az évadhoz a következő egy évben itthon szinte valamennyi közszolgálati csatorna kapcsolódik ismeretterjesztő tartalmakkal, filmekkel, valamint kulturális rendezvények és koncertek közvetítésével.

fotó: MTI/Illyés Tibor