Lugosi Dániel Ali lett a Virtuózok V4+ idei magyar győztese

A Virtuózok 2014-es első évadának abszolút győztese, a klarinétos Lugosi Dániel Ali tíz évvel később ismét győzelmet aratott az immár nemzetközi színtéren megvalósuló klasszikus zenei tehetségkutatóban: a magyarországi versenyzők közül lett övé az elsőség. Hazánk másik két fiatal virtuóza, a zongorista Balogh Ádám és a hegedűn játszó Abouzahra Mariam különleges fellépési lehetőségeket nyertek különdíjasként.

 Tizenegy fiatal versenyző lépett fel a minden eddiginél nagyobb, Maestro Plácido Domingo vezette nemzetközi zsűri előtt a negyedik éve nemzetközi színtéren zajló Virtuózok V4+ idei döntőjében. A fiatalok lélekemelő, könnyfakasztó játéka elbűvölte a zsűrit és a nézőket, az extra produkció, Michael Jackson slágerének különleges átirata pedig erősítette a határokon átívelő zenei műsor béke melletti elkötelezettségét.

„Nincs még egy ilyen projekt a világon a fiatal előadóművészeknek. Nincs még egy ilyen tehetséggondozó, mint a Virtuózok” – méltatta a magyar fejlesztésű műsort a döntőben a nemzetközi zsűri elnöke. Maestro Plácido Domingo beszélt a fiatalok teljesítményéről, akik tehetségükkel mindig le tudják nyűgözni őt, és úgy érzi, méltó képviselői a klasszikus zenének, amelynek jövőjét jelentik. A magyar, cseh, szlovák és lengyel versenyzők mellett külön szólt a fiatal ukrán tehetségekhez is. „A béke nagykövetei vagytok egy szörnyű korban. Őszinte szeretet és elismerés jár nektek, amiért a hazátokban dühöngő háború közepette is ilyen szépséget és pozitív energiát tudtok hozni a világnak.”

 Míg a háborúban csak vesztesek vannak, a Virtuózokban viszont épp ellenkezőleg, mindenki győztes. E gondolat és a zsűrielnök szavai mentén született az a döntés, hogy a két ukrán versenyző – az énekes Amelia Anisovych és a zongorista Tyimofii Zherebtsov – megosztva lett országuk győztese, a produkció így támogatja zenei tanulmányaikat. A többi négy országot képviselő versenyzők közül Csehországból a klarinétos Ondřej Toman, Lengyelországból a hárfán játszó Zarina Zaradna, Szlovákiából a hegedű virtuóza, Teo Gertler, Magyarországról pedig Lugosi Dániel Ali nyerte meg a Virtuózok V4+ idei évadát. A második helyezettek az értékes porcelán hegedű mellett koncertlehetőséget nyertek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a közmédia felajánlásából.

Értékes különdíjakat is kiosztottak a döntőben. A zongorista Balogh Ádám két fellépési lehetőséget kapott, Maestro Plácido Domingóval, valamint a Kossuth-díjas Miklósa Erikával állhat egy színpadra. Abouzahra Mariam szintén különdíjként nyert egy közös koncertlehetőséget a Kossuth-díjas hegedűművész-karmesterrel, a Concerto Budapest zeneigazgatójával, Keller Andrással.

 Lugosi Dániel Ali, Keller András, fotó: MTI/Mónus Tamás