Hobo-dalok, ahogy még nem hallhatta őket a közönség – Petőfi Zenei Díj – Életmű Gála a Dunán

A hazai könnyűzenei élet egyik legrangosabb elismerését veszi át február 3-án Földes László „Hobo” a Petőfi Zenei Díj – Életmű Gálán. Az előadóművészt Hobo-dalfeldolgozásokkal, versekkel és személyes történetekkel köszöntik a zenei és színházi színtér kiválóságai.

Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes László „Hobó”-t. A közmédia a tavalyi nemzetközi kitüntetéshez méltó, nagyszabású gálaműsorral tiszteleg a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző művészete előtt. A február 3-i showműsor a Hobo Blues Band alapítójának legnépszerűbb dalaiból válogat. Az előadóművész évtizedek óta meghatározó alakja a hazai könnyűzenei életnek, pályáján különféle műfajokban alkotott maradandót, beleértve a blues-, a rock- és a folkzenét, így a műsor a fellépők körével is a műfaji sokszínűséget ünnepli. A kifejezetten erre az alkalomra készült feldolgozásokat Gubik Petra, Wolf Kati, Freddie, Németh Attila, Szabó Előd, Szarka Tamás, Takáts Tamás, a Csík zenekar, valamint a Sezlony adja elő. Freddie és Takáts Tamás egy különleges duettel is készül.

A Petőfi Zenei Díj – Életmű Gála díjazottjának irodalmi és színművészeti tevékenysége is jelentős: gazdag életművét könyvek, film- és színházi szerepek, valamint önálló estek teszik teljessé, éppen ezért a tiszteletére Szűcs Nelli, Bodrogi Gyula és Gáspár Sándor verssel készül.

A rangos elismerést A Dal 2024 egyik új zsűritagja, a Máté Péter-, Artisjus- és Fonogram-díjas zeneszerző, dalszövegíró Németh Alajos Lojzi adja át. A műsort az ünnepelt fellépése teszi teljessé.

Hobo művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában. A művész a gála után nem sokkal, február 13-án ünnepli a 79. születésnapját.

 Földes László Hobo, Fotó: MTI/Kollányi Péter

Petőfi Zenei Díj – Életmű Gála – Földes László „Hobo” – február 3-án 19:35-kor a Dunán.