Hogy volt?! – Magyar filmóriás nyomában a Duna műsora

A március 3-tól új időpontban jelentkező Hogy volt?! adásai a Duna Magyar filmklasszikusok sorozatához kapcsolódva Várkonyi Zoltán életével és munkásságával foglalkoznak. A vasárnaponként 18:45-kor kezdődő műsorban unokája, tanítványai, pályatársai, a film- és színházi világ kiválóságai emlékeznek több héten keresztül a kétszeres Kossuth-díjas színművészre, filmrendezőre.

A múlt televíziózását és filmgyártását bemutató Hogy volt?! című műsor új időpontban, vasárnaponként 18:45-től várja a Duna nézőit. Márciusban tematikus adásokkal készül a csatorna Várkonyi Zoltán személyét és életművét bemutatva. Mintegy 180 színházi és 50 filmes szerepet játszott el, 63 rendezése volt, 20 játékfilmjét mintegy 40 millióan látták. A kétszeres Kossuth-díjas színművész, filmrendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész öt remekművét tűzi képernyőre a közmédia a magyar filmóriásokat bemutató sorozat folytatásaként.

A hazai filmtörténet kimagasló alakjára március 3-án a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, énekes, érdemes művész Halász Judit, a Várkonyi-osztályban végzett Kovács István színművész, rendező; valamint Szakonyi Károly, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg; továbbá unokája, Várkonyi Gáspár emlékezik a Jókai Mór: Egy magyar nábob filmadaptációjának vetítése előtt. A műsorból kiderül, milyen emléket őriz nagyapjáról Várkonyi Gáspár, milyen váratlan módon kapta meg a Kárpáthy Zoltán címszerepét Kovács István, milyen emberként és rendezőként ismerték kollégái, miként inspirálta tanítványait, hogyan építette a társulatában a csapatszellemet, és mit hagyott örökségként a művészvilágra és családjára.

A következő hetekben Ernyey Béla, színművész, majd Béres Ilona Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész oszt meg személyes történeteket és érdekességeket a filmadaptációk felvezetéseként Radványi Dorottya és Sztankay Ádám társaságában. A Hogy volt?! legendás vendégei nemcsak a műsorban, hanem Várkonyi Zoltán alkotásaiban – Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, A kőszívű ember fiai, Egri Csillagok, Keserű igazság – is láthatók a következő hetekben a Dunán.

Hogy volt?! – új időpontban, vasárnaponként 18:45-kor a Dunán.

Magyar klasszikus filmek vasárnap esténként a Dunán.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt