Eötvös Péterre emlékezik a közmédia

Halhatatlan műveivel, koncertekkel és portréműsorokkal emlékezik a 80 éves korában elhunyt Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzőre, karmesterre, zenepedagógusra, az egyik legismertebb magyar operaszerzőre a közmédia több csatornája. Az M5, a Duna World, a Bartók és a Kossuth Rádió is rendkívüli műsorváltozást jelentett be.

A 20-21. század nemzetközi szinten is széles körben elismert magyar operaszerző munkássága előtt koncertjeivel, a nevéhez kötődő film vetítésével és róla szóló portrékkal tisztelegnek a közmédia csatornái. Az M5 ma 17:45-től a 2000-ben készült Talentum című portréfilmet vetíti, majd holnap este 21:35-től Eötvös Péter és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2021-ben rögzített koncertjét láthatják a nézők. Kedden este 9 órától ugyancsak a közmédia kulturális csatornáján látható a Macskajáték. Az Örkény István azonos című kisregénye alapján Makk Károly rendezésében 1974-ben készült magyar filmdráma zeneszerzője volt a később Szent István-renddel kitüntetett művész. A Duna World ma 19 órától Eötvös Péter, Baráti Kristóf és a Concerto Budapest 2022-es koncertfelvételét tűzte műsorára.

A Bartók Rádió holnap több műsorában, így a Muzsikáló reggelben és a Muzsikáló délutánban is megemlékezik Eötvös Péterről. A csatorna délelőtti Arckép című műsorában egy 2019-ben a Kossuth-díjas zeneszerzővel készült portréinterjú lesz hallható, és ugyanezt a beszélgetést délután a Kalendáriumban műsorára tűzi a Kossuth Rádió is. A Bartók Rádió hétfőn 22 órától rendkívüli műsort szentel az elmúlt évtizedekben a legnagyobb európai és amerikai operaházaknak dolgozó zeneszerzőnek, felidézve a világ több neves akadémiájának professzoraként tevékenykedő, Európa legjelentősebb zenekarait dirigáló karmester alakját, és szinte példátlanul gazdag pályáját.