Héja Domonkos a 2025-ös Újévi nyitány karmestere

Az Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Zeneakadémia és az MTVA közös koncertje, amely először – hagyományteremtő jelleggel –  2020-ban valósult meg. A jövő évi koncertet a Liszt-díjjal kitüntetett Héja Domonkos karmester vezényli.

 

Az elmúlt öt évben a muzsika kedvelői a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös koncertjével indíthatták az új esztendőt január 1-jén este. 2025-ben hatodik alkalommal köszöntheti a közönség az új évet közösen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséges művészeivel a Zeneakadémián. A hangversenyt Magyarország legkiválóbb karmestereinek, Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi és Káli Gábor vezényletében hallhatták. A nemzetközileg elismert karmesterek sorát 2025-ben Héja Domonkos karmester folytatja.

 

Héja Domonkos 1998-ban megnyerte a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyének első díját, közönségdíját és a Solti György-különdíjat is. A verseny addigi történetében először ítélte a zsűri magyar karmesternek az első díjat. Az 1995/96-os évadban a művész Weiner László-ösztöndíjjal a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestereként dolgozott Fischer Iván dirigens mellett. 2001-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Puccini Bohémélet című operájával. 2002-ben Firenzében és Rómában Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját vezényelte nagy sikerrel. 2003-tól a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának állandó asszisztens karmestere volt. 2011 és 2013 között a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatójaként és vezető karmestereként dolgozott. Héja Domonkos nemzetközi szinten is elismert művész: visszatérő vendége a Kassai Állami Filharmóniának, a Macedón Filharmonikus Zenekarnak, a Tokyo City Filharmonikus Zenekarnak, a berlini Deutsches Symphonische Orchesternek és az Orchestra di Roma e del Laziónak. Zenei repertoárja mind a koncertpódiumon, mind az operák világában jelentős, érdeklődése széleskörű. Feladatának tartja fiatal magyar zeneszerzők műveinek bemutatását, de ugyanígy szívügyének tekinti például Dohnányi Ernő műveinek népszerűsítését is. Az Óbudai Danubia Zenekar alapítója, amelynek művészeti vezetője volt 2013-ig. Jelenleg az Augsburgi Állami Színház főzeneigazgatója.

 

Óriási megtiszteltetés olyan elődök nyomdokaiba lépni, akik korábban vezényelték már ezt a nagymúltú újévi koncertet. Mindemellett nem győzöm hangsúlyozni a magyar zenészek kiemelkedő szakmai tudásának fontosságát, ami különösen jellemző erre a zenekarra. Mindig öröm velük dolgozni, épp ezért nagyon várom a közös munkát és a jövő év első napját” – osztotta meg gondolatait a karmester a felkérés kapcsán.

 

2003-ban Liszt Ferenc-, 2005-ben Artisjus Díjjal ismerték el Héja Domonkos munkáját. A karmester jövőre először vezényli az újévi hangversenyt, amit 2025-ben is élőben sugároznak a közmédia csatornái.

 

Újévi Nyitány – 2025. január 1-jén, élőben a Zeneakadémiáról a Bartók Rádióban és a Dunán.

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.