Szenes Iván 100 – Érdekességek hazánk egyik legnagyobb slágergyárosáról

A közmédia egész évben tisztelettel adózik Szenes Iván emléke előtt, hogy felhívja a figyelmet a magyar könnyűzene megkerülhetetlen alkotójára. Az eMeRTon-díjas író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész április 25-én ünnepelné 100. születésnapját. Az MTVA Archívumát segítségül hívva összegyűjtöttünk néhány érdekességet a legendás dalszerzőről.
  • Szenes Iván édesapja nyomdokait követve választotta útjának az alkotóművészetet. A híres költő, operett- és színpadi szerző, Szenes Andor mindössze 35 évesen hunyt el. Fiát rendszeresen vitte színházba: egyszer Honthy Hannát látogatták meg, aki puszit kért a kis Szenes Ivántól, de a kisfiú zavarában ezt visszautasította. Az ünnepelt színésznő erre kijelentette, hogy puszi nélkül nem játssza el az aznapi szerepét. A kis Szenest azonban nem lehetett sarokba szorítani, azt válaszolta: „Nem baj, majd a Fedák eljátssza!”
  • Édesanyja támogatta művészi vénája kiteljesítésében: zeneórákra járatta, ezáltal alakult ki magas szintű zenei műveltsége. Mindemellett fontosnak tartotta, hogy fia végzettséget is szerezzen, ezért biztatta, hogy édesapjához hasonlóan elvégezze a jogi egyetemet. Tanulmányai befejeztével három évet dolgozott a budapesti városházán.
  • Első dalát 16 évesen írta meg, az idő múlandóságáról, és az emlékek megfakulásáról szóló Mindenkit elfelednek egyszer című dal Breitner János, Záray Márta és Koós János előadásában vált slágerré, de a mai napig gyakran elhangzik kortárs előadóktól is.
  • Barátai a művészvilágból kerültek ki, bizalmas kapcsolat fűzte – többek között – Kertész Imre Nobel- és Kossuth-díjas íróhoz és Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőhöz.
  • Az általa írt dalokat énekelte többek között Kovács Kati, Aradszky László, Harangozó Teri, Zalatnay Sarolta, Szécsi Pál, Vámosi János és Záray Márta. Egyik állandó alkotótársa a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, Karinthy-gyűrűs előadóművész, Hofi Géza volt.
  • A Vuk főcímdalát a legtöbben Wolf Katihoz, és édesapjához, Wolf Péterhez kötik. A zenéhez azonban a „Fürge róka lábak, surranó kis árnyak…” kezdetű szöveget Szenes Iván írta.
  • Míg élőbeszédben hosszú mondatokban fogalmazott, dalszövegei ennek ellentétei voltak: rövid, frappáns, könnyen idézhető sorai tették őt legendássá.

Szenes Iván emlékét és örökségét tematikus műsorokkal élteti a közmédia. A száz évvel ezelőtt született, minden idők legtöbbet játszott magyar dalszerzőjének, Szenes Iván nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint például a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Úgy szeretném meghálálni, a Kislány a zongoránál vagy a Nehéz a boldogságtól búcsút venni.

2 x 2 néha 5 – április 25-én 22:10-től a Dunán.

Szervusz, Szenes Iván tér – április 25-én, 23:43-tól a Dunán.

Nemcsak a húszéveseké a világ – kisfilmek az emlékév alkalmából Szenes Iván tisztelőivel a Dunán és a Duna Worldön.