Elkezdődött a jövő sportkommentátorainak képzése

Rekordszámú jelentkezőből választotta ki a közmédia a legígéretesebb hallgatókat a Sportkommentátor Programjára. A résztvevők a sport-televíziózás alapjait az M4 Sport világszínvonalú technológiával felszerelt stúdiójában hazánk legismertebb szakembereitől sajátíthatják el. A fiatalok próbaközvetítéseken is bizonyíthatják rátermettségüket, valamint a nagyszabású, nyári sportesemények részesei lehetnek.

Több mint hatszázan jelentkeztek a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány Sportkommentátor Programjára, közülük a többkörös felvételi eljárás után 22 fő kapta meg a közmédia által biztosított egyedülálló lehetőséget. A tematikus képzésre felvételt nyert hallgatók a mentoraik, vagyis Magyarország legnézettebb sportcsatornájának munkatársai – Mohay Bence, Tóth Attila, Ujvári Máté, Varga Ákos, Varga Péter – segítségével az M4 Sport csúcstechnológiával felszerelt stúdiójában tanulhatják meg a sportkommentátor szakma és a sport-televíziózás alapjait.

A jelentkezők többségét a labdarúgás, a kézilabda és a Forma–1 vonzotta – számolt be az M4 Sport csatornaigazgatója az M1 aktuális csatorna Ma délelőtt című műsorában, hangsúlyozva, hogy a jövő sportkommentátorainak elengedhetetlenül szükséges az alaptudás, a szabály-és sportág ismeret, hogy tisztában legyenek a sportágak nagyjainak teljesítményével és a sportmúlttal. „A kommentátor létben a felkészülés is izgalmas, hiszen nem lehet előre tudni, mire lesz szükség a közvetítés során, ez az egyik legnagyobb kihívás is.” Székely Dávid hozzátette, a Sportkommentátor képzés alatt igyekeznek a legtehetségesebb embereket a számukra leginkább megfelelő szerepkörre megtalálni.

A résztvevők a gyakorlatban helyszíni és stúdiós próbaközvetítéseken a legnépszerűbb sportesemények kommentátoraiként is kipróbálhatják magukat. A fiatalok bekapcsolódhatnak az év két kiemelt sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a párizsi olimpia közvetítésének műhelymunkájába is.

A több hónapos egyéni- és csapatsport, valamint a F1 területén zajló elméleti és gyakorlati foglalkozásokat is tartalmazó program végén a legígéretesebb résztvevőknek a közmédia szerződést és karrierlehetőséget kínálhat, továbbá tagjai lehetnek a magyar sportújságírást évtizedek óta meghatározó szakmai műhelynek.