Vitèzy László filmrendező posztumusz kapott Huszárik Zoltán-díjat

 

A Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén adták àt a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat. Az elismerést Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer posztumusz kapta meg.

 

A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján a 2024-ben alapított Huszárik Zoltán-díjat második alkalommal Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a Veszprémi Petőfi Színházban, a család képviseletében Vitézy Péter vette át.

 

A Huszárik Zoltán-díjat anno azért alapította a közmédia, hogy az elmúlt évben vetítésre került kimagasló filmes teljesítményt jutalmazza – kicsit idén elkanyarodunk ettől, mert a Huszárik Zoltán-díjat egy olyan filmes, televíziós legendának ajánljuk, aki műfajtól függetlenül alkotott maradandót nem csak  a tavalyi évben, de hosszú évtizedeken keresztül” – emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a díjátadó gálán.

 

A közmédia számára büszkeség, hogy Vitézy László több mint ötven éves szakmai pályafutása utolsó évtizedében készült filmjeit, mint például a Színésznő, vagy az Énekesnő a Duna csatornán láthatták először a nézők – hangsúlyozta beszédében Pető Zoltán, az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese.

 

A közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a „Huszárik Zoltán-díjat”. Az elismerést a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A rangos díjat elsőként Goda Krisztina rendező vehette át 2023-ban.

 

A Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepélyes díjátadóján, a Veszprémi Petőfi Színházban június 15-én 20 kategóriában adták át a legjobb filmes szakembereknek a Magyar Mozgókép Díjakat.

 

A díjátadó gálát az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette, a műsor újranézhető a Médiaklikk.hu oldalon.

 

 

Huszárik Kata (b), Huszárik Zoltán lánya, Vitézy Péter (b2), Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer fia, aki átvette az édesapjának posztumusz odaítélt, a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat Pető Zoltántól, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) operatív vezérigazgató-helyettesétől (j), mellette Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j2) a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2024. június 15-én.
MTI/Bodnár Boglárka