Nem csak komolyzene kedvelőknek: elindult a jegyértékesítés a 2025. évi Újévi Nyitányra

Hatodik alkalommal hívja közös ünneplésre a klasszikus zene kedvelőit 2025. január 1-jén az Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusaival hangverseny, mely a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Zeneakadémia és az MTVA közös koncertje, amit élőben közvetítenek a közmédia csatornái. A nagyszabású koncertet 2025-ben első alkalommal vezényli Héja Domonkos, Liszt- és Junior Prima-díjas karmester, az Óbudai Danubia Zenekar alapítója. A repertoárban – a magyar sztárzeneszerzők művei mellett – újdonságként a Keresztapa-filmzenék alkotója, Nino Rota műve is megjelenik.

Immár hagyománnyá vált, hogy a komolyzene kedvelői a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös koncertjével indítják az új esztendőt. A grandiózus és színvonalas klasszikus zeneünnepen 2025-ben már hatodik alkalommal köszönti a közönség az új évet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséges növendékeivel.

A jövőre 150 éves Zeneakadémián megrendezett Újévi Nyitányt minden évben Magyarország legkiválóbb karmestereinek irányításával hallhatják: a nemzetközileg elismert dirigensek  sorát – Vásáry Tamást, Kovács Jánost, Medveczky Ádámot, Oliver von Dohnányit és Káli Gábort követően – 2025-ben Héja Domonkos karmester folytatja. A budapesti újévi hangverseny elsősorban magyar szerzők műveiből válogat, de nemcsak a hazai klasszikus zene kedvelők, hanem a külföldi koncertlátogatók körében is népszerű. Újdonságként jövőre először hangzik el olyan zeneszerzőtől mű, akit elsősorban filmzenéi tettek világhíressé: Nino Rota olasz zeneszerző, a Keresztapa-filmzenék alkotója életművéből a háromtételes harsonaverseny részlete csendül fel. A műsort a Zeneakadémia növendékeiként tanuló szólisták színesítik: Tarcsay Éva oboán, Székely Anna Lilla hegedűn, Dénes András harsonán játszik.

Nincs szebb és hangulatosabb dolog, mint a magyar zeneművészet szentélyében, a Zeneakadémián szép muzsikával indítani az évet, ráadásul – köszönhetően a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának – egy olyan magas színvonalú, változatos, színes műsorú hangversennyel, amely az elmúlt években komoly rangot és figyelmet vívott ki magának az újévi koncertek sorában. Hála a Duna és a Bartók Rádió közvetítéseinek, ez a koncertélmény nagyon sok emberhez eljuthat. A program gerincét legközelebb is a magyar szerzők művei adják, a karmesterünk pedig a kiváló Héja Domonkos lesz. Boldogok vagyunk, hogy elfogadta felkérésünket”- osztotta meg gondolatait a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, Devich Márton a hangverseny kapcsán.

Jegyet vásárolni július 2-ától a radiomusic.hu oldalon és a jegymester.hu webáruházban lehet. A zenerajongóknak érdemes mielőbb megváltani a belépőt, mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ülőhelyek gyorsan elfogynak. Fontos tudni, hogy ez nem bérletes koncert, ezért kizárólag külön jeggyel látogatható. Az Újévi Nyitány több árkategóriában kínál jegyeket, így mindenki megtalálhatja a számára elérhető árú belépőt.

Újévi Nyitány – 2025. január 1-jén, élőben a Zeneakadémiáról a Bartók Rádióban, és a Dunán.